Blogg|Nybliven student? Så fixar du ekonomin!

Nybliven student? Så fixar du ekonomin!

Som nybliven student kretsar tankarna inför skolstart såklart mest runt ditt val av kurser, kanske en ny bostadsort och spänningen att få träffa nya människor. För många innebär studentlivet också att man för första gången ska ansvara för sin egen ekonomi. Som student är det som bekant inte alltid så att man badar i pengar men med lite planering går det att få studiemedlet att räcka.

Så fixar du studentekonomin

Så funkar CSN:s studiemedel

Du kan som mest få 10 676 kronor i studiemedel för fyra studieveckor. Av dem består 3 236 kronor av studiebidrag och 7 440 kronor är studielån. Vanligen tar det ungefär en vecka från att du ansöker till dess att du har pengarna på ditt konto och du kan få studiemedel maximalt fyra veckor bakåt i tiden. Har du andra inkomster, kan det påverka hur mycket studiemedel du kan få. CSN utgår från ett så kallat ”fribelopp” som gäller under ett kalenderhalvår ligger på 90 075 kronor om du studerar på heltid. Skulle du via extrajobb tjäna mer än så kommer ditt studiemedel att minskas. I värsta fall kan du också bli återbetalningsskyldig om du tjänar för mycket samtidigt som du får studiemedel. Därför är det viktigt att du meddelar CSN om du jobbar extra och har högre inkomster.

Sök bostadsbidrag

Är du under 29 år kan du söka bostadsbidrag. Har du inga barn kan du få upp till 1300 kronor. På Försäkringskassans hemsida (https://www.forsakringskassan.se/) kan du både göra en preliminär beräkning för att se vad du kan få och skicka in din ansökan. Bostadsbidraget minskar om din inkomst är över 43 500 kr per år. Som inkomst räknas 80 procent av studiebidragsdelen, lön, ränteinkomster med mera. Skulle du få en högre inkomst än du uppgett i din ansökan blir du återbetalningsskyldig.

Dela bostad

Kolla upp möjlighet att bo i ett studentrum istället för i en egen lägenhet i staden där du ska studera.  Snitthyran för ett korridorsrum är ca 2 400 kronor/månad vilket är drygt 1 100 kronor billigare i månaden än för en studentetta. Genom att dela en större bostad med andra studenter kan du i många fall sänka bostadskostnaden ytterligare. En annan sak som kan vara bra att ha i åtanke är att studentbostäder oftast erbjuder två hyresfria månader under sommaren, medan en vanlig lägenhet betalas året om.

Låna studielitteratur

Något som alla studenter blir varse ganska snabbt är att studielitteraturen är en ganska tung kostnadspost i budgeten. Ett bra tips är tänka långsiktigt och att så tidigt som möjligt ta reda på vilken litteratur som ska användas för kommande kurser och försöka boka dessa i biblioteken. Alternativt kontakta studenter som tidigare läst de kurser som du ska läsa och köpa litteraturen från dem begagnat och förhoppningsvis till ett mer överkomligt pris. På flera universitet och högskolor brukar det också finnas bokaffärer med begagnad studentlitteratur.

Betala mindre skatt

Du kanske ska jobba extra eller sommarjobba? Om du inte känner för att betala mer skatt än nödvändigt kan du fylla i ett intyg eller begära jämkning. Du får på så sätt ett lägre skatteavdrag och mer pengar att leva på. Läs mer på Skatteverkets hemsida, där får du den senaste uppdaterade informationen som gäller för beloppsgränser och du kan även ladda ner blanketter att fylla i för skattejämkning.