Kundservice öppettider i sommar: Måndag-Onsdag 8-17, Torsdag-Fredag 9-16. Ansök online dygnet runt alla dagar.
Blogg | Spara smart – ränta-på-ränta effekten

Spara smart – ränta-på-ränta effekten

Det är faktiskt så att alla kan bli miljonärer – fast var beredd på att det kan ta tid. Har du däremot koll på några saker, så som ränta-på-ränta effekten, kommer det dock att gå det lite snabbare.

En bra ränta och tålamod är nyckeln till ett framgångsrikt sparande.

Förr i tiden så gällde det nästan på alla konton i alla banker. När du sätter in pengar på ett konto fick du ränta på pengarna. Numera är det inte lika självklart men det finns fortfarande banker som ger dig ränta på dina sparpengar. Har du hittat exempelvis till våra Fasträntekonton så fungerar det som så att du sätter in ett belopp och efter ett år har du alltså mer pengar på kontot än det du satte in. Utan att du behöver göra något. Räntan som du har tjänat läggs till ditt sparkapital vid årsskiftet, och nästa års ränta beräknas då på det högre beloppet. Har du kvar pengarna ytterligare ett år så blir sparbeloppet ännu högre och mer ränta betalas tillbaka till dig. Och så fortsätter det.

Det här är det som kallas för ränta-på-ränta effekten. Och den gör att dina sparpengar växer snabbare än du tror – förutsatt att du inte tar ut pengar under spartiden. Tålamod är nyckeln.

På nätet finns det hjälp att få om du vill räkna på och veta exakt hur lång tid det tar att spara ihop till en viss summa eller varför inte den där drömbilen. Du anger helt enkelt hur mycket du redan har sparat, hur mycket du vill spara varje månad, vilken avkastning (ränta) du vet eller tror att du kan få och hur länge du tänkt spara. Sen är det bara att laborera med siffrorna.