Blogg|Lånedjungeln – vad är skillnaden och vad ska man välja?

Lånedjungeln – vad är skillnaden och vad ska man välja?

Snabblån, SMS-lån, bolån, avbetalning  eller blancolån - låneutbudet kan ibland kännas som en djungel och räntor, villkor och upplägg skiljer sig en hel del åt mellan de olika lånetyperna. Precis som det skiljer en hel del mellan olika personers behov. Den viktigaste fråga man ska ställa sig är vad som passar bäst för just dig.

Att se skillnaden på olika lånetyper kan vara svårt - och vad ska man välja?

För att göra det mer överskådligt har vi tagit fram en lista med några typer av lån och förklarat vad de innebär:

  • Bolån - passar  dig som har en bostad att belåna. Bolån är den vanligaste typen av lån i Sverige och lånebeloppet är i regel stort, återbetalningstiden är lång och räntan är i jämförelse låg. Bolån i Sverige har idag krav på hur mycket du måste amortera varje månad.
  • Blancolån eller privatlån – passar dig som inte har en bostad att belåna eller av en eller annan anledning inte kan eller vill öka på ditt bolån. Blancolån är ett så kallat lån utan säkerhet, beloppet brukar vara upp till 500 000 kronor, återbetalningstid mellan 1-12 år och räntan är generellt sätt högre än för ett bolån.
  • Avbetalning eller delbetalning  – passar dig som vill köpa en produkt men inte betala hela kostnaden på en gång. Även om du köper en faktisk produkt så är räknas den här typen av lån också som utan säkerhet. Oftast är det beloppet lägre, återbetalningstiden kortare och räntan högre än för ett blancolån
  • Kreditkort – passar dig som vill ha möjlighet att handla på kredit och få en faktura på alla din köp. Kreditkort från olika banker och långivare kan variera mycket. De flesta kort har någon form av räntefri period fram till dess att du får hem en månadsfaktura. Betalar du hela beloppet på fakturan är kostnaden låg men betalar du ett lägre belopp kan räntan på det som ligger kvar på krediten bli hög.
  • SMS-lån och snabblån – passar dig som behöver pengar snabbt. Dessa lån kan man få på bara några minuter, till exempel via sms. Tänk på att ett SMSlån / snabblån ofta ska betalas tillbaka inom 30 dagar. Dessutom kan den effektiva räntan bli väldigt hög, kanske flera tusen procent.

Det man alltid ska tänka på när man lånar pengar – med eller utan säkerhet – är att ha koll på vilka villkor som är kopplade till lånet. Bra frågor att ställa till sig själv och långivaren är:

  • Vad är det för ränta?
  • Tillkommer det några andra avgifter så som uppläggningsavgift, månadsavgift eller aviavgift?
  • Finns det ett krav på hur mycket du måste amortera (betala tillbaka) varje månad?
  • Vad händer om du missar en betalning? Tillkommer det några kostnader?
  • Kan du betala med e-faktura eller autogiro?

Hoppas att du har fått lite mer klarhet i lånedjungeln och vill du låna pengar av oss är du varmt välkommen med din ansökan när du vill.