Blogg|Är du orolig för din ekonomi under Corona?

Är du orolig för din ekonomi under Corona?

Är du orolig för din ekonomi under coronakrisen? Då kan det vara skönt att ha en tydlig och konkret handlingsplan som du kan utgå ifrån för att få kontroll över läget. Det här kan du göra!

Fixa din ekonomi under Corona

Om du blivit varslad eller arbetslös:

  • Arbetsförmedlingen. Kontakta arbetsförmedlingen och skriv in dig som arbetssökande.
  • Facket. Kontakta ditt fack och se om vilka förmåner som du har i ditt medlemskap. I vissa medlemskap ingår inkomstförsäkring som kompletterar din a-kassa om du blir sjuk eller arbetslös.
  • A-kassa. Gå med i a-kassan om du ännu inte gjort det. Du ska jobba minst 60 timmar per månad för att kunna få grundersättning 510 kr/dag. Med de nya tillfälliga reglerna räcker det med 3 månaders medlemskap för att du ska få inkomstrelaterad ersättning som är 80% av din inkomst upp till 1200 kr/dag.

Orolig för att inte kunna betala dina räkningar?

  • Översikt. Försök få stenkoll på din ekonomi. Vilka inkomster har du? Vilka utgifter har du? Går det på något sätt att öka inkomsterna och minska på utgifterna?
  • Abonnemang? Kan du säga upp vissa abonnemang och dra ner på vissa utgifter? Vissa utgifter är högsta prioritet. Hyra eller bolån, el, hemförsäkring, barnomsorg och avgift till arbetslöshetskassan är några exempel.
  • Utgifter. Har du exempelvis utgifter för telefon, tv eller träningskort där du får svårt att betala finns det möjlighet att kontakta dessa bolag. Berätta om din situation för att eventuellt hitta en överenskommelse för ett betalningsupplägg som hjälper dig.
  • Se upp! Att strunta i att betala räkningarna och inte höra av sig till de du ska betala är en mycket dålig idé, eftersom det leder till påminnelseavgifter därefter inkasso och ibland även till att Kronofogden kopplas in. Att höra av sig och säga som det är kan spara dig hundralappar i onödiga avgifter och skona dig från sömnlösa nätter med oro för ekonomin.

Känns situationen övermäktigt och du får svårt att prioritera är att rekommendera att du tar hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. De kan hjälpa dig strukturera upp ekonomin, få koll på läget och lägga upp en hållbar plan. Tjänsten är kostnadsfri och du omfattas av tystnadsplikt. Lättast kommer du i kontakt med dem genom att ringa växeln hos din kommun.